Thursday, August 12, 2010

---Az indonéz konyha---

 Mélyen tisztelt olvasó, úgy érezzük egy kissé adósak vagyunk az Indonéz konyha és vele együtt a saját étkezési titkainkkal.
Először is szögezzük le, hogy itt nem egy teljes átfogó képet fogunk kapni, hanem csak egy általunk észlelt metszetet.
Alapból a legolcsóbb helyeken eszünk, arra az egyre figyelve, hogy az étel mindig friss legyen. Eddig nagyobb fosásba nem futottunk bele (kopogom le épp), szerintem sokat segít ezen az egyik kiegészítő táplálékunk a keksz. Van egy kedvencünk- kívül enyhén cukros, mégse édes, natur - az mindig kéznél van.

a KEKSZ

A legegyszerűbb vendéglátó egység a kis kajáskocsi az utcákon. Fő fogása a Bakso, azaz a húsgombócos leves. Meg lehet enni, de egyszer elég. Kemények a gombócok és szét van borsozva mindig. Jobb kocsiknál van egy wok is, amiben rizses és tésztás cuccokat csinálnak, később kitérünk még erre. Szintén tipikus utcai jelenség a rácson sütött pálcikás húsok, mogyorószószban. Ezek csak falatkák, de ha ember kér belőle tizet, akkor az már elég valamire. Tíz pálcika ára, szósszal és rizzsel 220ft.

íme: ilyen kocsikból kínálják a levest és az egyéb gyorskajákat az utcákon-

10 pálcika 100forint

kókuszreszelék és tempe

Lépjünk át az utcából az út széli kajáldákba. A kirakatba teszik a kajákat, bilikbe. Ez nekünk nagyon jó, mert lehet látni milyen a választék. Itt lehet a legjobbakat enni a legjobb áron. Egy tálra rápakoltathat az ember mindent, amit csak akar a felhozatalból. Rizs alapból, aztán zöldséges tészta, zöldbabok, fokhagymás spenót, lapított mogyoró (tempe), tofu, hal, csirke - ebből csak apró darabok, vagy reszelve, főtt tojás, rántott tojás. Egy ilyen tál 150 és 300 ft között mozog.

kirakati áru

tempe

kaszapó-sült édeskrumpli mézzel


zöldségleves tájjal

mie goreng rákszirommal


tojáslepény köretnek








Nasi Campur-azaz mutasd és rátesszük a banánleveledre

Vannak még a Warung-ok, ahol már étlap is van, kiszolgálás, tehát egész éttermesen viselkednek. Itteni kedvencünk a Mie Goreng, azaz tészta minden jóval. Zöldségekkel, csirkével, néha rákkal, tojással. Áruk megegyezik az előzőkben leírtakkal, csak az adag elszomorítóan kevés sok helyen. Bejönnek itt a Kínai kaják is, ettünk jó kínai szószos sült csirkét, meg Kínai tojáslepényt.



mie goreng seafood

Italokról annyit, hogy mindent uralnak a kis poharas üditők. Vízet is így isszák. Sör drága, rizsbor olcsó, Arak a pálmapálesz meg ütős. Kávé fekete és nagyonzaccos, tea vagy nagyonjó vagy nagyonrossz. Tej csak szója.


licsi-s üditő, ne próbáld ki. nem üdít.

brem, azaz rizsbor

Gyorskaja a banánlevélbe csomagolt rizsadag, kis csirkével és zöldségekkel. Ez végül is egy szendónak felel meg. Minden forgalmasabb helyen lehet kapni.
Desszert-ből a már említett Ondé Ondé viszi a prímet.

a híres ondé-ondé

mosolygó palacsinták

fánktime az arabnegyedben

biji-az indonéz csoda. ez valami ufódeszert, nyálkás darabok, élénk színek

reggelire egy palacsinta és a gyümölcssali

Gyümiből meg papayán, ananászon, banánon, mangón, passionfruit-on kívül ami érdekes az a sárga görögdinnye. Íze hasonló, mint a hagyományosé, egyszerűen csak sárga.

passionfruit-mi szedtük

Anna Banana

a sárga görögdinnye

licsi egyik fajtája a sok közöl

kókusz

egy tál disznófejet kérnék köszönömszépen..

No comments:

Post a Comment