Monday, September 20, 2010

--- templopolisz ---





Kedves hölgyeim és uraim, bevezetőként kezdjük egy kis gyorstalpalóval.
Úgy ezer évvel ezelőtt virágzott a Khmer birodalom. Az öt évszázados uralom fénykorában területe kiterjedt Thaiföld, Laos és Vietnam egyes részeire is.  Angkor volt ősi fővárosuk, melyből mára „csak” a templomok kőmonstrumai maradtak fenn. A többi épület, beleértve a királyi palotát is, fából készült, a kő csakis az istenek kiváltsága volt.
A terület a birodalom bukása után sem néptelenedett el teljesen. Az elkövetkező évszázadok során egyre nagyobb gyakorisággal érkeztek ide utazók, kezdetben kínaiak, majd később portugálok. Mind próbálták megfejteni a fenséges romok titkát, valamint beszámoltak az ittlakókkal való találkozásukról. Angkor újbóli „felfedezése” a 19. században ideérkező franciák nevéhez fűződik, akik rögtön beleszerettek a földöntúli kövekbe és hatalmas erőkkel fogtak neki a terület megtisztításnak (benőtt mindent  a dzsungel) és a templomok rekonstrukciójának. Irigylem azokat, akik akkor ott lehettek és érezhették a hely igazi szellemét...

Korabeli kép Angkor Watról a felfedezések idejéből. A franciák olyannyira belebolondultak Angkorba, hogy újraépítették Párizsban és Marseillesben is egy-egy kiállítás alkalmával

Angkor ma Kambodzsa mindene, nemzeti jelképe, büszkesége, leghatalmasabb turista attrakciója és természetesen zászlójukon is helyet kapott.

Ha te is el szeretnél jutni a kövekhez, Siem Reap városát kell megtenned főhadiszállássá. Ez a templomoktól 4km-re fekvő város arra rendezkedett be, hogy kiszolgálja az ideözönlő turisták ezreit, táplálja, elszállásolja, felöltöztesse őket.
Először úgy volt, hogy mi a központtól távolabb egy helyi tanárnál fogunk megszállni, egyenesen az általa létrehozott önkéntesekkel működtetett iskolában. Sajnos mégsem alhattunk ott, de első napunkon egyenesen az iskolába mentünk és megnéztük a lurkókat. Egy angolórára ültünk be, ahol épp végigvették az abc-t és minden betűvel tanultak pár új szót. Mi is segítettünk nekik, pár percre tanárnéni és bácsi lehettünk. Azt hiszem nagyon nagy lehetőség ez az iskola ezeknek a szegény gyerekeknek…ha több időnk lett volna, maradhattunk volna mi is tanítani, de sajnos Angkor győzött.


Y

kicsöngettek

Délután eldugott helyeken mászkáltunk, például betévedtünk egy faragóműhelybe ahol kb 20 tini dolgozott, mint a hangyák. Nem semmi kézügyességük van...

Bizarr és egyben zavarbaejtő látvány a Khmer Rouge áldozatainak emléket állító urna egy iskola udvar kellős közepén...



Három napunk volt a romok bejárására, ami nem csekély feladat, mivel a több száz templom hatalmas területen fekszik szétszórva, sacckb 50km hosszában a távolság a két tó között, nézzétek a térképen.
Hatalmas terület ez, több száz templommal

Legjobb választás csakis a bicigli lehet, ha rendesen körbe akarsz itt nézni, így hát mi is lóra pattantunk. Első nap sikerült letudnunk a „kötelező köröket”, vagyis a három legfontosabb templomot, ahová a legtöbb turista koncentrálódik. Nézzük a három leget:



I. "Angkorvat minden külső és belső építménye a hindu vallás szimbólumaira utal – a templom a földi és az égi világ közötti kapcsolatot testesíti meg. A négy világtáj felé tájolt teraszos felépítésű, gúla alakú „templomhegy” – a Meru-hegy (a Himalája) – az Univerzum középpontja, és a megvilágosodás felé vezető út szimbóluma"


megyek megvilágosodni

A templomot hatalmas mesterséges tó veszi körül


pózerek

kilátás fentről




Angkor Wat máig aktívan működő templom

rengeteg szitakötő tanyázik errefelé, de kicsit szégyenlősek, ők az elmosódott pontok a képen





II.  Bayon, az ezerarcú templom. Itt biztos lehetsz benne, hogy valaki mindig figyel...



hasonlítunk


sejtelmes mindenttudó mosolyok


Közlekedés Angkor Thomban, mely egy ősi kőfallal körbevett város öt óriási kapuval. Területén belül található Bayon temploma


Angkor Thom egyik híres kapuja a háttérben

egy a sok százból




III. Ta Prohm, ahol a fák, mintha polipkarokat növesztve befolytak volna a kövek közé. Ezt az egy templomot hagyták meg úgy, ahogy találták, teret adva a természetnek, aki szép lassan visszaveszi, azt ami az övé. 



nagy a forgalom...







területrendezés

Következő napunkat a nyugati oldalon, a legtávolabbi csücsökben kezdtünk. Elmentünk a mesterséges tóhoz, ami a keleti párjával egyetemben lehetővé tette egykoron, hogy évi háromszor arassanak rizst. Itt találtunk egy kis templomot, ahol az egyik szerzetes lelkesen magyarázott a festményekről és örült, hogy gyakorolhatja az angolt. Délután az errefelé lakókat figyeltük, ahogy a gát felnyitása után kiszabaduló halakat próbálják megfogni.


A háttérben látszik a tó, előtérben száradó szerzetesruhák

Bűnöket ábrázoló képek magyarázata

belül mindig hűsebb

temető

narancssárga por

hőségben jól jön egy kis pihi

kutatjuk Angkor másik oldalát

próbálkozni lehet...


Angkor területén ugyanúgy folyik az élet mint az ország más pontjain. Halásznak, rizst termelnek, kereskednek, tanulnak.

ez is egy módszer

A gyerekeket sokszor arra "használják", hogy a turistákra rásózzanak mindenféle apróságot. Képeslap, kulcstartó, mágnes. Ezek a gyerekek nagyon fiatalok, de annál inkább életrevalóbbak!


Harmadik nap szabadnapot kaptunk egymástól és szétváltak útjaink. Mindenki rótta a maga köreit, titkos kis templomokban lógtunk, gyerekekkel pacsiztunk, belemerültünk Angkor mezeibe és próbáltuk megfejteni mi minden van itt a romokon túl.

ez itt az esős évszak, de nem kell komolyan venni, alig esett párszor


2 comments:

  1. az első biciklis képről a filmmúzeum éjszaka jutott eszembe, az ajtósról meg ez a klasszikus:
    http://www.youtube.com/watch?v=SBqx9x0MkkI

    ReplyDelete
  2. annyira szuper helyeken jártok, angkorwatot csak a monopoliban láttam, de ott meg is vettem :D

    ReplyDelete